Źródlana woda z kranu

Źródlana woda z kranu
fot. Gerard Augustyn W Bolesławcu źródlana woda leci z kranu i jest znacznie tańsza od wód dostępnych w sklepach. Za jeden grosz mamy trzy litry wody. O jakość wody dba Spółka PWiK.
istotne.pl woda, pwik, źródlana

Od kilku wieków bolesławiecka woda słynie ze znakomitej jakości. Zachwycali się nią książęta i królowie. W 1538 roku w kronice Bolesławca znajduje się wzmianka o cesarzu Fryderyku I, który zaczerpnął dłonią wody u źródła i stwierdził, że działa ona orzeźwiająco.

Woda zaczerpnięta ze źródła miała posiadać cudowne działanie, co było powodem licznych pielgrzymek z Saksonii i Śląska. Źródło zaopatrywało miasto w wodę, którą dystrybuowano systemem wodociągowym. Związana z nim kanalizacja była podstawą systemu irygacji ogrodów i pól (drugiego w Europie po Goudzie w Holandii).

O historii bolesławieckiej kanalizacji przypomina pamiątkowy kamień z tabliczką i wyrytymi datami. Znajduje się on na skwerze przy ulicy Bankowej (przy szkole Podstawowej nr 2). Pomnik został gruntownie odremontowany przez Spółkę PWiK, która dba o tradycję i jakość bolesławieckiej wody.

O historii bolesławieckiej kanalizacji przypomina pamiątkowy kamień z tabliczką i wyrytymi datami. Pomnik został gruntownie odremontowany przez Spółkę PWiK, która dba o tradycję i jakość bolesławieckiej wody.O historii bolesławieckiej kanalizacji przypomina pamiątkowy kamień z tabliczką i wyrytymi datami. Pomnik został gruntownie odremontowany przez Spółkę PWiK, która dba o tradycję i jakość bolesławieckiej wody.fot. Grażyna Hanaf

Laboratorium PWiK w Bolesławcu prowadzi na bieżąco badania jakości wody dostarczanej bolesławianom. Badania są wykonywane przez kompetentny personel, a system jakości jest zatwierdzony przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wartości parametrów mikrobiologicznych i fizykochemicznych wody z ujęć miasta i gminy Bolesławiec można znaleźć na stronie internetowej PWiK.

Źródlana woda za grosze

Mieszkańcy miasta i gminy Bolesławiec nie muszą kupować wody źródlanej w sklepie, wystarczy, że odkręcą kran. Nie potrzeba przegotowywać wody z kranu przed wypiciem, bo spełnia ona wszystkie standardy europejskie, a w procesie gotowania cenne dla organizmu składniki są wytrącane.

Woda, aby mogła być bezpieczna dla zdrowia, musi wyróżniać się odpowiednią czystością chemiczną i bakteriologiczną, a wody mineralne odpowiednimi właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Na rynku znajduje się około 300 rodzajów wód butelkowanych, większość z nich to wody źródlane o niskiej mineralizacji. Właśnie taką wodę pozyskujemy z naszych studni głębinowych, która właściwościami i składem mineralnym spełnia kryteria wody źródlanej.

Koszt jednej butelki wody źródlanej (1,5 l) to ok. 1,70 zł. Metr sześcienny (1000 l) wody z kranu to 667 butelek wody za które płacimy w sklepie ok. tysiąc zł. Tymczasem koszt metra sześciennego wody wodociągowej to 3,10 zł z dostawą do domu, wystarczy odkręcić kran.

Twarda woda – zdrowa woda

Twardość wody powszechnie przez konsumentów uważana jest za zjawisko negatywne, gdyż powoduje powstawanie kamienia w czajnikach czy innych urządzeniach grzewczych, wymaga też zwiększenia dozowania środków piorących w pralkach. Kamień to wytrącony podczas gotowania węglan wapnia i magnezu. Związki wapnia i magnezu, które wpływają na twardość wody, mają korzystny wpływ dla zdrowia ludzkiego.

Wyniki badań prowadzone od wielu lat na różnych kontynentach udowadniają, że miękka woda (woda o niskiej twardości) pozbawiona przede wszystkim wapnia i magnezu jest dobra do pralek, lecz nie dla organizmu człowieka. Ludzie pijący twardą wodę np. Gruzini mają zdrowsze serca i żyją dłużej niż Finowie, którzy piją miękką wodę polodowcową.

Woda pitna powinna zatem zawierać przede wszystkim magnez i wapń, które stanowią o jej twardości, ale są niezwykle istotne dla ustroju człowieka. Niedobory tych pierwiastków w organizmie można uzupełniać właśnie poprzez spożycie wody bogatej w te substancje.

Twardość wody z ujęć Bolesławca zawiera się w granicach 100-300mg/l w przeliczeniu na węglan wapnia i lokuje się ona w bezpiecznym i dobroczynnym dla zdrowia zakresie.

Żelazo w zdrowej wodzie

Jeśli woda pochodzi ze studni głębinowych, taka jak bolesławiecka, woda wykazuje często podwyższoną zawartość żelaza. Jest to zjawisko naturalne dla wód podziemnych wgłębnych i wiąże się z rodzajem podłoża, na którym występuje. Żelazo i mangan są skutecznie redukowane w procesie uzdatniania wody.

Natomiast okresowe tzw. zażelazienie wody, które objawia się żółtym zabarwieniem, nie dowodzi pogorszenia jakości wody z ujęcia. Związane jest z płukaniem rur stalowych lub zbyt gwałtownym skokiem ciśnienia, szczególnie w starych instalacjach. Rury stalowe zarastają przez lata użytkowania, tworzy się na nich osad składający się z błony biologicznej i związków żelaza. Okresowe płukanie, wymywające związki z rur, powoduje chwilową niedogodność dla użytkownika. Wypłukane nieczystości muszą wypłynąć przez krany.

Korzyści są jednak długofalowe, to lepsza jakość wody i właściwe ciśnienie w rurach. Dlatego bardzo ważne z punktu widzenia jakości wody jest dbanie o właściwy stan instalacji.

PWiK dba o jakość dostarczanej wody

Spółka PWiK dokłada wszelkich starań aby ta dobra woda docierała do domów i mieszkań w jak najlepszym stanie. Dba o dobry stan sieci dokonując jej przeglądów, okresowego płukania, remontów oraz wymian starych wyeksploatowanych odcinków.

Zawsze po usunięciu awarii sieć podlega płukaniu, wtedy może wystąpić okresowe pogorszenie jakości wody w sieci. Są to sytuacje rzadkie, warto też wtedy swoją instalację przepłukać spuszczając pewną ilość wody.

Dyrektor ds. Technicznych Grzegorz Kozłowski prezentuje nowoczesny system monitoringu sieci kanalizacyjnejDyrektor ds. Technicznych Grzegorz Kozłowski prezentuje nowoczesny system monitoringu sieci kanalizacyjnejfot. Grażyna Hanaf

Należy też pamiętać, że PWiK odpowiada za sieć i przyłącza do wodomierza głównego /w przypadku Spółdzielni Mieszkaniowej są to wodomierze w hydroforniach/, za pozostałą część instalacji, która ma duży wpływ na jakość wody odpowiadają właściciele i zarządcy.

Woda to życie

Życie rozwinęło się w wodzie i nadal jest od niej zależne. Woda jest głównym składnikiem organizmu, stanowi 65-70% masy ciała dorosłego człowieka. Jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie krwi, temperaturę ciała, ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii i wzmaga naturalne procesy odpornościowe.

Jako idealny rozpuszczalnik, woda warunkuje prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych zachodzących w ludzkim organizmie. Z tych też powodów zarówno ilość, jak i jakość wody jest bardzo istotna. Osoba dorosła potrzebuje przeciętnie 2-2,5 litrów wody dziennie, gdyż taka ilość jest wydalana przez skórę, płuca, nerki i przewód pokarmowy.

Dużą część wody dla naszego organizmu pozyskujemy z pokarmów ale musimy też dostarczać ją do organizmu poprzez picie różnych napojów. Najlepiej w postaci czystej dobrze zbilansowanej w składniki wody.

Przyjął się zwyczaj kupowania takiej wody występującej jako mineralna lub źródlana pod różnymi nazwami handlowymi, najczęściej solidnie reklamowanymi. To jest dobry obyczaj ważny w naszej diecie, dobroczynny dla zdrowia pod warunkiem, że interesujemy się składem chemicznym kupowanej wody.

(informacja: PWiK/ii)