O zdrowej kuchni wiedzą prawie wszystko

O zdrowej kuchni wiedzą prawie wszystko
fot. ZSOiZ w Bolesławcu Młodzież z ZSOiZ wzięła udział w projekcie Gesunde Schule-Zdrowa Szkoła. Spotkanie podsumowujące przedsięwzięcie odbyło się w Saksonii.
istotne.pl projekt, zsoiz, saksonia, gotowanie

W piątek, 15 czerwca, uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. majora Henryka Sucharskiego w Bolesławcu uczestniczyli – wraz z ponad 200 osobami z 16 szkół – w podsumowaniu projektu Gesunde Schule-Zdrowa Szkoła. Spotkanie miało miejsce w znanym ośrodku wypoczynkowym Querxenland w Seifhennersdorf (Góry Żytawskie, Saksonia).

Projekt, realizowany w ramach kategorii „Uprawa ekologiczna, pieczenie, gotowanie, zdrowe odżywianie”, miał na celu promocję zachowań prozdrowotnych, zdrowego stylu życia, odżywiania się oraz aktywnego spędzania wolnego czasu. Hasło przewodnie tegorocznych działań to „Zdrowa kuchnia – gotowanie i pieczenie”.

W czasie podsumowującego projekt spotkania każda z placówek zaprezentowała swój wkład w to przedsięwzięcie. Uczniowie ZSOiZ opowiedzieli m.in. o działaniach, jakie podjęli ze swoją szkołą partnerską z przygranicznego Görlitz.

Nie zabrakło zabaw językowych i gier ruchowych. Młodzi ludzie doskonale się bawili i integrowali z rówieśnikami. Opiekunkami grupy z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych były: Małgorzata TubajMałgorzata Plis-Lozer.

(informacja: ZSOiZ w Bolesławcu/ii)