Tegoroczna edycja Konkursu Regionalnych Potraw Wielkanocnych, zorganizowana przez Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Bolesławcu z/s w Kruszynie, Powiatową Radę Kół Gospodyń Wiejskich oraz Starostwo Powiatowe odbyła się w sobotę, 24 kwietnia, w auli I LO w Bolesławcu.
Imprezę otworzyły: Olga Burdyna i Grażyna Łucka z Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich. Potrawy oceniało jury w składzie: Renata Czerwińska, Halina Kurmańska i Leopold Habiniak.
Pierwszą nagrodę w kategorii regionalna potrawa wielkanocna otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Łazisk. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z Zebrzydowej. Trzecią lokatę zajęły panie z Gromadki. Jurorzy przyznali też wyróżnienia specjalne: dla KGW z Gromadki (za wystrój i prezentację) oraz dla KGW z Kierżna (za dekorację kwiatową), dla pań z Trzebienia (za dekorację z pierników) oraz dla gospodyń z Zebrzydowej (za prezentację stoiska).
Oto zwycięzcy w konkursie na najpiękniejszą kompozycję wielkanocną
- w kategorii dzieci i młodzieży
- Klub 4H z Łazisk
- Gabriela Suduł z Łazisk
- Stanisława Witwicka z Kraśnika Dolnego i Krystyna Dąbrowska z Otoku
- Danuta Wiśniewska z Łazisk
- Halina Mazurczak ze Starych Jaroszowic.
Wyróżnienia otrzymali: Klub 4H z Żeliszowa (w kategorii dzieci i młodzieży) oraz Katarzyna Zadwórna z Osiecznicy, Irena Szoka z Kruszyna, Wanda Surowiecka z Łazisk, a także Danuta Ziober i Krystyna Klisiewicz (obie z Kraśnika Dolnego).
Imprezę uświetniły występy zespołów ludowych z Żeliszowa, Gromadki, Tomaszowa Bolesławieckiego i Osłej.
(informacja: GOKiS Bolesławiec/ii)