Tegoroczny Festyn Pierogowy odbył się w niedzielę 7 czerwca w Dąbrowie Bolesławieckiej. Amatorów mącznych przysmaków, podobnie jak w ubiegłych latach, nie brakowało. Można zaryzykować stwierdzenie, że pierogi to ulubiona potrawa powiatu bolesławieckiego. Stali bywalcy imprezy już zdążyli się przekonać, że aby skosztować tych najsmaczniejszych, nie warto zwlekać z przyjazdem do ostatniej chwili.
Na szczęście pogoda dopisała. Mieszkańcy naszego powiatu licznie zgromadzili się na boisku sportowym w Dąbrowie. Na scenie zaprezentowali się soliści i zespoły. Można było zobaczyć występy uczniów miejscowej szkoły podstawowej, Natalii Żebrowskiej, zespołu Żeliszów, Agnieszki Miszkiewicz, grupy wokalnej z MDK w Bolesławcu i Dawida Rajfura.
W dorocznym konkursie na najsmaczniejsze pierogi ruskie zwyciężyły gospodynie z Łazisk. Drugie miejsce zajęły panie z Żeliszowa, a trzecie – gospodynie z Nowej Wsi.
Jak przygotować najpyszniejsze pierogi? – Najważniejsza jest prostota – tłumaczy Kamila Rygiel, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Łaziskach. – Sprawdzone receptury naszych babć to najlepsze receptury.
Dodatkowymi atrakcjami festynu były: pierogowy quiz, konkurs jedzenia pierogów i ich wyrabiania. W tym ostatnim zwyciężył pan Roman z Krępnicy.
Nie zabrakło też sportowych emocji. Uczestnicy imprezy wzięli udział w wyścigu pierogowym (każdy z zawodników miał na sobie strój przypominający pieróg).
Festyn zakończyła zabawa taneczna. Portal IstotneInformacje.pl był wyłącznym patronem internetowym imprezy.
(informacja ii)